Logo
 
 
 
Начало Новини Проекти За нас Полезно Контакти

Projects

Школа по творческо писане modernculture.info/classes

Milostiv.org- milostiv.org

SMyART.com - www.smyart.com

gavrailpanchev.info

 

 

Проекти на Сдружение за модерна култура:

Национален конкурс "Добротворчество" - за млади музиканти, художници, писатели и младежи в затруднено финансово положение.

Конкурсът се организира съвместно от Милостив - платформа за благотворителност и социална дейност, Фондация Благородна Бадева, Сдружение за Модерна Култура и Васка Глушкова.

Организаторите на конкурса ''Добротворчество'' се обединяват в разбирането, че различните видове изкуства предлагат уникални начини да разширяват и обогатяват въображението ни и разбиранията ни за света. Нещо повече, ние вярваме, че изкуствата могат да ни помогнат да правим добро като стимулират уважението ни към другите, насочват вниманието ни към проблеми и теми, останали извън обсега на публичните дебати, създават и утвърждават чувството ни за общност като ни предлагат форми на разговор и социално взаимодействие, а също чрез получената естетическа наслада облагородяват чувствата ни и ни обогатяват душевно. Душата, научена да познава и цени красивото става сама красива и добра. Изкуството може да създаде нови реалности и да претвори стари, да утвърди образи за добро, достойнство, ценности - образи и представи според които ние мислим и възприемаме света. 

Конкурсът е разделен на четири категории: за млади музиканти, художнициписатели, а също и за младежи, които желаят да учат висше образование, но са в затруднено финансово положение. Целта е да бъдат подпомогнати младите хора в творческите им търсения като им се предоставят възможности за изява, финансова помощ, форум за споделяне на идеите им и за преосмисляне на мисията си като творци. 

modernculture.info/dobrotvorchestvo

 

Школа по творческо писане - насочена към млади хора с изявен интерес към литературата. Тя предлага възможности на участниците да бъдат креативни в много различни насоки: писане на есета, разкази, поеми и стихове, критически материали и статии. Чрез съвременни интерактивни методи школата помага на своите участници да изработят творчески навици за писане, как да четат книги и да гледат филми, разбирайки тяхната структура и специфичен език, и т. н.

modernculture.info/classes

 

SMyART.com - международна интернет галерия за изкуство. Сайтът е предназначен за произведения на изящното изкуство и съдържа: картини, живопис, скулптура, иконопис, графика; големи снимки, подходящи за wallpapers, както и  статии за изкуство. Страницата е замислена от Сдружение за модерна култура не само да представя качествено изкуство, но и да създаде пространство за общуване на художници от цял свят. Преведена е на 8 езика. До момента представя творби от над 1400 художника от 70 страни. Регистрацията на художници е напълно безплатна. Всеки регистрирал се получава своя лична страница, в която може да добавя картини, скулптури или графики, както и да пише мнения за теми, свързани с изкуството, които го вълнуват. Също така може да гласува и да добавя мнения за творби на други художници от сайта.

www.smyart.com

 

Разпространение на Биография на Алеко Константинов

През 2008 г. Сдружение за модерна култура се зае с разпространението на Биография на Алеко Константинов с автор Гавраил Панчев. Членовете на организацията вярват, че книгата е значим и мащабен проект, надхвърлящ рамките на темата за Алеко Константинов. По думите на проф. Светлозар Игов, Биографията на Гавраил Панчев е най-добрата написана досега за Алеко Константинов. Предишният труд за Щастливеца е от 1964 г. и поради липса на друга все още се ползва от университетите и училищата в България. Целта на тритомника, според автора, е не само да се осмисли от днешна гледна точка литературната, обществената, правната и политическа дейност на Щастливеца, но и тя да се представи като алтернатива на Бай Ганю и "байганювщината", която прогони хиляди българи в чужбина. Стана така, че за "Бай Ганю" има написани стотици текстове в хиляди страници, а за Алеко няма.
В подкрепа на разпространението на книгата, съвместно с община Пловдив, училище „Алеко Константинов”, гр. Пловдив, и читалище „Алеко Константинов” гр. Пловдив бяха организирани конкурси за визуални изкуства, есета и събиране на материали, свързани с Щастливеца. Връчването на наградите се превърна в културно събитие, съчетаващо срещите с проф. Светлозар Игов и Гавраил Панчев, посветени на Алеко Константинов.

www.gavrailpanchev.info - уеб страница на писателя Гавраил Панчев

В началото на 2009 г. СМК създаде и до настоящия момент доразвива уеб страница, съдържаща информация за Гавраил Панчев и неговите разработки – www.gavrailpanchev.info

 

Организацията е отворена за предложения за съвместни дейности, свързани с развитието на културата като важна част от публичния живот на страната. Ще се радваме също да се свържем с творци, които имат идеи за културни проекти или търсят възможност за изява. Можете да се свържете с нас на адрес culture_@abv.bg

 

 
  Bulgarian English German  
pic1
pic2
pic3
 
blue